Halloween!

"Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska (engelskspråkliga) länder.

Kom till USA med invandrare från Irland
Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg."

(Allt enl. Nordiska Museet)

Jag önskar er alla en skrämmande Halloween!





Kommentarer
Postat av: Marina

Önskar dig och familjen och alla i Uppsala detsamma..;o) Kram!

2008-10-31 @ 12:44:51
Postat av: Maggan

Är det så här som du ska se ut i morgonkväll va??

2008-10-31 @ 13:11:09
URL: http://maigiz.webblogg.se/
Postat av: Maggan

You sexy thing!

2008-10-31 @ 13:11:38
URL: http://maigiz.webblogg.se/
Postat av: Nina

happy happy happy... :o)

2008-10-31 @ 19:46:02
URL: http://ninast.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0