Kanelbullens dag!
"I år fyller Kanelbullens dag åtta år.
Den 4 oktober 1999 föddes den officiella Kanelbullens dag,
lagom till Hembakningsrådets 40-årsjubileum.
Kanelbulle blev det, eftersom det nog är den mest oomtvistade symbolen
för hembakat bröd.
Kanelbullar doftar trivsel och hemma!
Alla gillar kanelbullar!"
Kanelbullar
( 20-25st )
Ingredienser:
1/2 paket jäst (á 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör eller margarin
2 tsk malen kanel*
1/2 dl socker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sedan mjölk och värm till fingervarmt.
Häll i lite av degvätskan i bunken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan resten av degvätskan, socker, salt och vetemjöl (spara lite till utbakningen).
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 min.
Ta upp degen och knåda den smidig med resterande mjöl.
Kavla ut degen och bred på smöret/margarinet och strö på socker och kanel.
Rulla ihop degen från långsidan.
Skär rullen i ca 2 cm breda bitar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 min.
Pensla sen bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.
Ska du baka, när kan jag komma på kaffe?
Förresten, tittade på en jättebra film nyss, "The Bucket List", med Jack Nicholson och Morgan Freeman. Se den!!!!
Nää, jag bakar inte, jag städar i källaren. Och The Bucket liost har jag sett. Jätte bra film!
Haha...den filmen såg jag igår kväll. Jag bakar inte heller. jag och Jonny ska på Etage....hihi.